Så här väljer du handelsplattform | Aktieköp på rätt sätt

Det är via en handelsplattform som du får tillgång till funktioner såsom att köpa och sälja aktier, så med detta i åtanke vill du givetvis att plattformen ska leva upp till alla dina förväntningar. Du kan hitta hela 500+ nätmäklare online, och du kan också använda banken som din handelsplattform om detta är att föredra.

Läs allt och lite till om aktieköp genom att ta en tur över till Aktieskola eller kika nedan för att ta reda på vad en handelsplattform bör kunna erbjuda dig. Rikligt med valmöjligheter ger dig också chansen att få tag på en plattform som är skräddarsydd efter dina behov.

Detta ska en handelsplattform erbjuda

Vad är det som utgör en bra handelsplattform? Det finns ett antal punkter som du bör lägga vikt på, och inte minst att sajten ska erbjuda bra villkor. När du köper aktier ska avgifterna vara så små som möjligt, och du bör läsa igenom användarvillkoren för att vara på den säkra sidan. Plattformen ska dessutom vara användarvänlig så att du inte behöver oroa dig för huruvida du klarar av att hitta rätt eller inte. Verktygen ska vara lättillgängliga och du ska inte tvingas fundera över vilka funktioner som betyder vad.

Aktieutbudet är samtidigt A och O när du väljer handelsplattform. Naturligtvis ska det finnas många aktier att välja mellan, och särskilt många olika typer av aktier. Kontrollera exempelvis om det finns aktier från utanför landsgränserna, aktier inom flera olika sektorer och branscher. Detta hjälper dig att kunna diversifiera din portfölj med ett helt hav av kvalitetsaktier.

Bank eller nätmäklare? App eller webbläsare?

Om du inte visste det kan du faktiskt köpa aktier via din egen bank. Detta är ganska enkelt och smidigt, men en viss nackdel är att det kanske inte finns jättemånga aktier att välja mellan samt att avgifterna kan vara en aning dyra. Om du istället väljer en nätmäklare som din handelsplattform blir det billigare och sortimentet är större, men det kan vara så att just du känner dig mer bekväm med att använda din bank. I slutändan är det upp till dig.

Du kan även välja om du vill köpa aktier på datorn via webbläsaren eller om du vill ladda ner en mobilapp för att hålla koll på aktiemarknaden där. Om du är någon som planerar långsiktigt är det dock inte ett måste att ha en app, och det räcker att du ibland håller koll på marknaden via webbläsaren.