Airtrack eller studsmatta för träning i trädgården?

Många föräldrar med aktiva barn måste ofta välja mellan att köpa en Airtrack eller en studsmatta för att barnen ska kunna använda den i trädgården. Båda är dyra när vi talar om träningsutrustning, så det är viktigt att välja det alternativ som ditt barn får ut mest av och inte tröttnar på att använda efter några veckor.

Både Airtracks och studsmattor kan vara utmärkta för dem som vill att deras barn ska få lite mer motion, eller för dem som går till gymnastik och vill utöva sin sport lite mer hemma också. Låt oss därför titta lite på för- och nackdelar med dessa två typer av gymutrustning.

 

Läs också: Att välja en träningsmatta för träning

 

Fördelar med ett Airtrack

Airtracks har blivit otroligt populära under de senaste åren, och många gymnastikutövare har redan en i sin trädgård. Fördelen med Airtrack är att du kan få mer fart när du tränar hopp och lättare kan kombinera hopp i serier på ett sätt som inte är möjligt på studsmattan. Att hoppa på Airtrack känns också mer som att träna på gymgolvet, eftersom den inte ger samma stöd för hoppen som en studsmatta. För de flesta människor känns det därför mer naturligt att träna på Airtrack.

På många av de större märkena av Airtrack har du också möjlighet att uppgradera din Airtrack med olika typer av extrautrustning som kan användas för att träna specifika övningar (t.ex. en Airbarel) eller saker som kan förlänga din träningsbana (landningsmattor, lutningsmattor, hoppbrädor, till exempel). Detta ger i sin tur vissa alternativ som du inte har på en studsmatta.

Ju tjockare Airtrack du väljer, desto mer hjälp får du för dina hopp, och därmed extra höjd på hoppen.

Även personer som inte har någon erfarenhet av gymnastik kommer att ha mycket roligt med en Airtrack, men det är osannolikt att de kan använda den fullt ut till att börja med. De flesta som jag känner använder Airtrack mest om de har både Airtrack och en studsmatta som de kan träna på.

 

Läs också: Varför överväga en Airtrack för trädgården?

 

Fördelar med en studsmatta

Numera ser vi en havstrampolin i många danska trädgårdar, och det är med goda skäl. Trampolinen kan vara ett bra sätt att få barnen att röra på sig lite mer i vardagen och se till att de får tillräckligt med motion. Trampolinträning är inte bara väldigt hälsosamt för kroppen, utan det är också en träningsform som är skonsam för lederna.

Till skillnad från en Airtrack är en studsmatta väldigt lätt att börja använda. Du behöver inte ha några gymnastikkunskaper för att använda den, och det kan vara roligt att bara studsa på en studsmatta.

Problemet med studsmattor är att alltför många människor köper en för billig modell och därför inte får optimal glädje av den, och därför blir den för många lite tråkig att använda efter en tid, så att den bara står oanvänd i trädgården.

Så om du vill få ut det mesta av en havstrampolin bör du köpa en bra modell från början, till exempel en Berg-trampolin. Det är också bra att lära sig några gymnastikhopp när du har trampolinen. Det gör den extra rolig att använda i trädgården.

 

Men vad ska du välja, Airtrack eller studsmatta? Det är lite individuellt. Vissa barn tycker att Airtrack är mycket roligare att använda, medan andra tycker att studsmattan är det bästa valet. En Airtrack kan vara lite svårare att komma igång med om du inte har någon erfarenhet av gymnastik, men du kommer också att märka att barnen ofta använder Airtrack längre än studsmattan. Om du har råd kan du köpa båda, men då är det lite omväxling mellan dem, eftersom du tränar på två olika sätt beroende på om du använder en Air track eller en havstrampolin. Lite som de som har både en mountainbike och en racercykel. Du kan enkelt använda båda. Men vanligtvis föredrar du studsmattan eller luftbanan och använder den som du tycker bäst om.