startsida om BARF FAQ om oss startBox gris nöt kyckling kalkon vilt & kanin övrigt för katten litteratur beställ


om BARF


Mer energi – Ökad prestation

BARF innehåller inga konserveringsmedel, socker, spannmål eller andra tillsatser.

BARF baseras endast på rena råvaror.


Vem är din hund & katt ?

Innan dagens hundar blev våra husdjur jagade de och åt sin föda rå – och ibland ganska gammal. En hund var- och är - ett rovdjur, asätare och allätare. Fortfarande äter Hundens vilda släktingar rå föda!

Många Medvetna djurägare har återgått till att ge sina djur rå mat. De låter sina djur leva på en föda som har varit naturlig för hunden och dess förfäder sedan lång tid tillbaka. Och förändringarna har inte låtit vänta på sig. Många djur som får rå mat uppvisar en rad positiva förändringar i framförallt hud och päls.

Under den tid som hunden och människan levt sida vid sida har människan till stor del förändrat hundens utseende. Dock har hundens matsmältningssystem inte nämnvärt förändrats och hundens näringsbehov är ännu idag detsamma som hos deras vilda släktingar.

Vad är det i torrfoder?

Det som står först på innehållsförteckningen är det som fodret till största delen består av och sen kommer ingredienserna i fallande skala.

Torrfoder innehåller biprodukter.

Biprodukter delas in i tre grupper:

 • Oätligt – ger ingen näring till våra husdjur; tex fågelnäbbar, fjädrar, klövar, hud, hår, tänder.
 • Oätligt för människor – finns i de flesta torrfoder; tex tarmar, lungor, gallblåsor, livmödrar.
 • Ätligt (eng offal); lever, njure, hjärta, tunga, komage.

Uppvärmning förstör födan

Uppvärmning av råvaror förstör många av de enzymer, aminosyror, nyttiga fetter och vitaminer som är livsnödvändiga för våra hundar. Uppvärmning binder även näringsämnen i en form som är svåråtkomlig för hunden.

Vad är det i BARF?

Bara råvaror som klassas som "tjänligt för människor".

Balanserad över Tid

BARF innebär att hunden äter en varierad föda över tiden bestående av ex kyckling, kalkon, nöt, vilt, gris, lamm, kanin, fisk, ägg och grönsaker. En lämplig tidsperiod att variera födan kan vara 7 till 12 dagar. Mellan 40-70 % av födan ska vara RKB, Råa Köttiga Ben. Det är inte viktigt att alla måltider innehåller allting i exakt rätt mängd utan det är viktigt att hunden ges en balanserad kost över tiden.

RKB - definitioner

Råa Köttiga Ben innehåller mellan 20-60% ben.
Kött innehåller mindre än 20% ben.
Rekreationsben innehåller över 70% ben.

FAQ (Frågor & svar)

FAQ innehåll:

FAQ avgiftning

Vad är avgiftning?

De flesta hundar som är uppfödda på torrfoder kommer att uppvisa symptom på avgiftning när de läggs över på BARF. De flesta symptomen brukar uppstå mellan 2 och 6 månader efter omläggningen. Tecken på avgiftning varierar mellan individer men kan ex vara:

 • hunden börjar lukta illa
 • hudutslag
 • rinnande ögon
 • smuts i öronen
 • bölder på kropp och tassar

Dessa symptom kan hålla i sig i dagar, veckor eller till och med månader. (upp FAQ)

Vad kan jag göra för att minska besvären hos hunden som uppvisar avgiftnings-symptom?

Öka C - vitamin och E – vitamin intaget för att hjälpa immunförsvaret. Dock ska man vara försiktig med att överbelasta immunförsvaret med vitaminer. Lite acidophiluspulver som strös över maten eller några matskedar yoghurt med acidophilus i maten hjälper matsmältningen. (upp FAQ)

FAQ BARF

Är det inte farligt att ge hunden ben som börjar på F?

Nej, om benen ges RÅA är det inte farligt att ge hunden ben som börjar på F. (Fläsk, Fågel, Fisk). (upp FAQ)

Finns det konserveringsmedel och socker i BARF?

NEJ, BARF innehåller inga konserveringsmedel, socker, spannmål eller andra tillsatser. BARF baseras endast på rena råvaror. (upp FAQ)

Vad är RKB?

RKB är Råa Köttiga Ben som innehåller mellan 20-60% ben. Kött innehåller mindre än 20% ben. Rekreationsben innehåller över 70% ben. (upp FAQ)

Är förstoppning vanligt?

Använd en stor portion sunt förnuft när Du ger din hund råa ben. Överkonsumtion kan leda till förstoppning och hård mage. Låt hunden gradvis och med försiktighet vänja sig vid att äta råa ben! (upp FAQ)

Är kött/ben för stark mat för hundens mage?

Det är av vikt att använda förnuftet när Du börjar fodra din hund med råa ben. Vänj hundens mage och tarmar försiktigt. Ge hunden ex malda ben till en början. (upp FAQ)

Hur mycket vatten behöver en hund?

En hund har ett grundbehov av 50 ml vatten/ kg kroppsvikt och dygn – vid vila !! (upp FAQ)

Vid vilken temperatur bör rå animalisk föda förvaras?

För att förebygga att vitaminer går förlorade bör BARF förvaras vid max + 8 grader celsius (helst lägre). Bakterier utnyttjar vid sin tillväxt speciellt B-gruppens vitaminer. Vid lämplig tillväxttemperatur för bakterierna, vilket är + 15 till + 30 grader celsius kan bakterietillväxten stiga mycket högt när fodret lagras. Fodret kan då utsättas för akut vitaminbrist. (upp FAQ)

FAQ kalk

Överdosering av kalk?

När hunden äter rent kött är det av vikt att blanda i lite malda äggskal för att bla balansera fosforhalten i köttet. När naturlig kalk ges dvs kalk från äggskal och råa ben försvinner ev överskott ut med urinen. Du ska vara försiktigare med det benmjöl som finns att köpa på burk. Det kommer från en osäker källa, är framställt genom att koka benen vilket bla innebär att hunden ej kan tillgodogöra sig benmjölet, dessutom kan för mycket av sådan kalk vara direkt skadligt för hunden då den ej kan göra sig av med ev överskott. (upp FAQ)

FAQ oljor

Vilken olja ska jag välja?

Laxolja är en av de nyttigaste oljorna. Med sin rikedom på vissa livsviktiga omega-fetter balanserar laxoljan perfekt de råa benen, vilka är rika på andra omega-fetter. ( upp FAQ)

FAQ vitaminer

Överdosering av vattenlösliga vitaminer?

Allt överskott av vattenslösliga vitaminer kommer ut med urinen.

Överdosering av fettlösliga vitaminer?

FARLIGT! Överskott lagras i kroppen – överdosering giftigt.( upp FAQ)

FAQ torrfoder

Hur läser man en innehållsförteckning?

Det som står först är det som fodret till största delen består av och sen i fallande skala. ( upp FAQ)

Vad är det i torrfoder?

Biprodukter delas in i tre grupper:

 • Oätligt – ger ingen näring till våra husdjur; tex fågelnäbbar, fjädrar, klövar, hud, hår, tänder.
 • Oätligt för människor – finns i de flesta torrfoder; tex tarmar, lungor, gallblåsor, livmödrar.
 • Ätligt (eng offal); lever, njure, hjärta, tunga, komage.

FAQ spannmål

Ska hunden äta spannmål (vete, korn, råg, havre)?

Hunden tillhör ordningen carnivore (köttätare) men dess ätvanor lyder under allätare. Men även om de är allätare så innebär det inte att de ska äta stora mängder spannmål då deras matsmältningssystem inte är anpassat för detta. En hunds matsmältningssystem är inte utformat som en idisslares och hunden söker sig inte heller till en havreåker för att beta . Däremot äter mina hundar gärna grönsaker och frukt då det serveras i deras matskålar.

Men man ska dock ha i minnet att spannmål är en billigare ingrediens än kött – kan det vara en orsak till att många djurmatstillverkare har större delen av sina innehållsförteckningar fyllda med spannmål i olika varianter?

Hunden är i grunden inte säd, grönsaks och fruktätare som vi människor men den har anpassats, efter tusentals år i människans tjänst, till att äta våra rester. Hunden kan därför äta mat som mest består av sädesprodukter och verka må relativt bra av det men de utvecklar snart en näringsmässig obalans om deras kost mest består av dessa produkter. ( upp FAQ)kattfoder för din katt

Enköping BARF, Kvartsgatan 8, 745 40 Enköping, mobil: 0733-322 599, hitta hit!